Editorial

Obituari: David Graeber (1961-2020)

Graeber
Escrito por Redacción

David Graeber va morir el 2 de setembre de 2020 a la jove edat de 59 anys. Graeber fou un excel·lent antropòleg, autor de diversos llibres de renom, així como un vehement activista de l’anarquisme anglosaxó. Nascut en 1961 en el si d’una humil família de classe obrera de Nova York llur pare lluità en las Brigades Lincoln durant la Guerra Civil Espanyola, Graeber es va nodrir del interès polític i cultural dels seus pares fins convertir-se en un de los grans investigadors en ciències socials del nostre temps.

Entre les seves obres més destacades ressalten “Cap a una teoria antropològica del valor: la falsa moneda dels nostres somnis” (2001), “Fragmentos de una antropología anarquista” (2004), “Deute: els primers 5000 anys” (2011) i “Feines de merda: una teoria” (2018). Després d’una extensa carrera acadèmica en la Universitat de Yale (1998-2007), la Universitat de Londres (2007-13) i la London School of Economics  (2013-20), Graeber va contribuir a las ciències socials en la seva extensió en demostrar els remots orígens del moviment anarquista, els orígens del capitalisme com una evolució de l’esclavitud, la denuncia de las pràctiques esclavistes en Madagascar o la crítica al capitalisme modern com a sistema que genera inutilitat social dintre de la esfera laboral.

Més enllà de la seva producció intel·lectual, Graeber sempre va estar implicat en l’activisme polític i social, sent una de les figures de renom del moviment “Occupy Wall Street”  en denuncia de la desigualtat econòmica. En aquesta protesta, Graeber va popularitzar el slogan “som el 99%” que ressonà en el districte financer de la seva ciutat natal en novembre de 2011. La seva participació en l’activisme va regalar el seu dedicat esforç a l’organització, assemblearisme i formació per la resistència no violenta. Per descomptat, la seva popularitat i influència va ajudar a expandir l’abast del moviment “Ocuppy Wall Street” així como altres protestes contra la tercera cimera de las Amèriques en Quebec (2001) o el Fòrum Econòmic Mundial (2002).

Des de RedMMT destaquem el llibre “Deute: els primers 5000 anys” per sobre de totes les seves obres. En esta obra, Graeber realitza un extens estudi antropològic sobre els orígens del crèdit i la moneda que donen lloc als fonaments històrics de la Teoria Monetària Moderna. Aconsegueix desmitificar els orígens de la moneda como a resultat d’una simplificació del troc, dins d’un escenari d’espontaneïtat i tàcita coordinació. Contrariament, Graeber sosté que el crèdit emergeix com la primera forma de pagament en les societats més remotes en el temps, mentre que la moneda apareix como un instrumento de crèdit promulgat per l’Estat per fer-se amb els bens i serveis de la seva població. El valor de la moneda, resideix en la habilitat de l’Estat, mitjançant l’uso del monopoli de la força, per obligar una sèrie de tributs. En efecte, el seu estudi antropològic desmitifica els relats metalistes i revela la naturalesa creditícia del diner que sostenim.

La recent mort de David Graeber ens entristeix, i ens entrega la responsabilitat de rendir un honest homenatge a una gran vida, carrera i obra que no mereix altre cosa que no sigui respecte i admiració.

 

Deja un comentario